Apelsininis keksas/orange cake

For English, scroll below.

orange cake

Kurį laiką nerašiau. Bet tam buvo priežastis. Tiesa ta, kad nerašiau, nes turėjau sugar free month. Gal ir keistai nuskambės, tačiau per tą mėnesį ne kartą ir ne du kepiau pyragą, keksiukus ir gimtadienio tortus. Tačiau kepti ir nevalgyti buvo lengviau negu kepti ir rašyti apie tuos burnoj tirpstančius kepinius.

O viskas prasidėjo nuo to, jog prieš gerą mėnesį, besišnekučiuojant apie maistą, o konkrečiau apie tai, jog paskutiniu metu per daug valgau šlamštmaisčio – picų, kebabų bei kito greito maisto – mano sukalbovas, kuris irgi buvo aktyvus kebabų kimšėjas, pasiūlė iššūkį – nevalgyt picų ir kebabų mėnesį. Šyptelėjau, bet sutikau. Įsivaizdavau, kad toks iššūkis pasibaigs taip pat, kaip ir prieš tai buvę “mėnesiai be picos“, kai galų gale po savaitės – kitos draugiškai susėsdavau picos kapojimui su tuometiniais iššūkio iniciatoriais, arba tais, kuriuos sugebėdavau prikalbinti su manim nevalgyti. Bet mano dideliai nuostabai, šįkart buvo kitaip. Iššūkio iniciatorius netrukus išpletė taisykles – jokio maisto kavinėse, jokio cukraus ir jokios druskos. Aš vis dar tikėjau, kad šis šis mėnuo baigsis vos prasidėjęs, tad labai nesigilindama sutikau. Aptarėm taisykles ir pradėjom.

Pačią pirmąją dieną man pradėjo plaukti nuotraukos iš parduotuvės su produktų etikėtemis – ieškant mažiausiai druskos sudetyje turinčių produktų, kvestinuojant ar vienas – kitas produktas atitinka galima valgyti sąlygas. Tą akimirką supratau, kad viskas gerokai rimčiau, negu tikėjaus.

Oh boy, įklimpau.

Mėnuo be cukraus, druskos ir greito maisto.

Tačiau viskas nebuvo taip blogai, kaip galėtų pasirodyti.

Per tą mėnesį ne kartą atsidūriau draugijoje su garuojančia pica, kurios teko mandagiai atsisakyt, draugams skleidžiant pasimėgavimo garsus bekemšant viliojantį gabaliuką, ne kartą jie erzindami siūlė tai šokolado, tai sausainių, tai m&m’sų. Ne kartą, kaip jau minėjau, pati kepiau keksiukus, pyragus ir net tortus, kuriais tik grožėjaus ir dalinau kitiems, nes dalintis smagu net tada, kai pats negali paragaut.

Dėka su(ne)valgovo, iššūkis pasirodė greičiau smagus, negu sunkus. Vėl pradėjau gaminti sau, valgyti sveikesnį maistą ir galvoti, ką dedu į burną. Tačiau didelių permainų ar naudos, tiesą sakant, nepastebėjau. Mano su(ne)valgovas irgi nepajautė skirtumo. Todėl pasibaigus mėnesiui grįžome į pasaulį su skoniais.
Vis tik, gabaliukas gero pyrago prie kavos suteikia daugiau laimės, negu mėnesis be cukraus :))

Būtų įdomu išgirsti ir kitų patirtis panašiuose iššūkiuose, tad jei teko bandyt kažką panašaus – pasidalinkit komentaruose!

O ta proga, kad grįžau – vienas mėgstamiausių mano keksų. Šis kepinys yra taip gerai, jog džiaugiuos, galėjusi ramia sąžine juo mėgautis. Lengvai pagaminamas ir nepaliekantis abejingų – purus, burnoj tirpstantis su taip puikiai čia tinkančiu glaistu. Rekomenduoju!

Orange cake

Apelsininis keksas

4 kiaušiniai
300 g cukraus
115 g. aliejaus
125 ml. šviežiai spaustų natūralių apelsinų sulčių
1 arba 2 apelsinų tarkuota žievelė
1 a. š. vanilinio cukraus/vanilės ekstrakto
280 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių
1/2 a. š. druskos

Glaistui:
cukraus pudra
šviežiai spaustų natūralių apelsinų sulčių

orange cake

Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Išklokite kepimo popieriumi kekso formą.
Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską, atidėkite į šalį. Išplakite kiaušinius su cukrumi, kol cukrus ištirps. Supilkite aliejų ir vėl išplakite iki vientisos masės. Įmaišykite į masę šviežiai spaustas apelsinų sultis, tarkuotą žievelę ir vanilės ekstraktą/cukrų – viską gerai išmaišykite. Suberkite miltų mišinį ir dar kartelį išmaišykite iki vientįsos masės. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą bei kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių. Tuo tarpu paruoškite glaistą – sumaišykite apelsino sultis su cukraus pudra. Konsistencija neturėtų būti per daug skysta arba tiršta, prireikus – praskieskite šlakeliu sulčiu arba įberkite daugiau cukraus pudros. Aptepti glaistu iškepusį bei atvėsusį keksą.

Skanaus!

Orange cake

Orange cake

4 eggs
300 g. sugar
115 ml. vegetable oil
125 ml. freshly squeezed orange juice
Zest of 1 or 2 oranges
1 tsp. vanilla extract/sugar
280 g. flour
2 tsp. baking powder
1/2 tsp. salt

For glaze:
Sugar powder
Orange juice

Preheat oven to 180°C. Beat the eggs, sugar and vanilla sugar/extract until thick. Afterwards, gradually beat in the oil. Stir in the orange juice and zest, mix all together.  Mix the flour, baking powder and salt, add them to the egg-sugar mix and beat until smooth. Pour the dough into your prepared pan and bake for about 40 – 50 minutes. Make a glaze by mixing sugar powder with orange juice. Allow the cake to cool and then spread the glaze over the cake.

Enjoy!Orange cake

 

RECEPTO ŠALTINIS: Saulėta Virtuvė
Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s